Thursday, January 7, 2010

Khidmat Nasihat Penanaman Nangka Madu



















Kepada individu atau syarikat yang berminat untuk menceburi bidang penanaman nangka madu terutamanya klon CJ3, MASTURA dan J33(Tekam Yellow) saya bersedia memberikan khidmat nasihat dari awal perancangan sehingga pemasaran. Penanaman nangka memerlukan pengetahuan mengenai penyakit yang selalu menyerang, pembajaan , pemangkasan dahan dan pemasaran. Klon CJ3 dan MASTURA mendapat permintaan tempatan dan negara-negara Arab manakala Tekam Yellow (J33) pasaran tempatan dan Eropah. Sedikit bayaran dikenakan bagi khidmat nasihat ini bergantung dengan keperluan pengusaha..
Jika berminat jangan lupa call HP : 017-9918699

21 comments:

  1. Ini merupakan klon Mastura...Isi oren ranggup....isi harum....cukup pembajaan..buah akan bersaiz besar...boleh mencapai 30kg

    ReplyDelete
  2. saya berminat untuk mengusahakan tanaman nangka madu, saya sentiasa ke kajang dan ingin untuk membeli anak pokok tersebut dalam jangka yang terdekat. fasa 1/ 50 btg..berapa kos untuk tujuan tersebut

    ReplyDelete
  3. Klau datang ambil di Kajang Harga RM10/sepokok bagi 50 pokok...Klon J33 (Tekam Yellow)..bila nak kena call sehari sebelum ambil.....terimakasih

    ReplyDelete
  4. insyallah jadi, pkt awal amik 30 pokok dulu,skrg musim panas..pas tu amik lagi..boleh kan...

    ReplyDelete
  5. Memang pun musim panas...nanati kerap kena siram....klau tak dia mati....kalu datang jauah lebih baik ambil kuantiti yang banyak..jimat kos....saya ak kisah...boleh jer....sehari sebelum datang call dulu...

    ReplyDelete
  6. En Desa bila nak benih J33...berapa jumlah nak?

    ReplyDelete
  7. En. Azmi ada banyak j33 untuk diborongkan tak? kami ingin membeli dari ladang tuan jika ada buat masa sekarang dan jangka panjang. Sebelum itu, kami ingin mencuba qualiti j33 kamu. tolong contact 012-3313908 Puan Hee dari Kepong

    ReplyDelete
  8. Allyson.....J33 berap u ambil harga ladang?....Mastura dan CJ3 berapa harga ladnag???...Buah baru habis...next harvest...u Phone no?

    ReplyDelete
  9. salam...saya nak tanye klon j33 nie rase isinya manis sangat atau manis2 buah...dan boleh tak beratnya melebihi 30kg...

    ReplyDelete
  10. saya nak minat pandangan tuan tentang klon nangka.Saya ada melihat klon nangka J32 dan saiznya jauh lebih besar.Manakala satu lagi klon J33 saiznya tidak berapa besar dan bentuk buahnya bulat.Masalahnya saya tak tahu betul atau tidak dakwaan rakan saya tentang jenis klon nangka yg ditanam.J32 yang saya lihat ulasnya berwarna oren dan tebal, manakala J33 ulasnya berwarna kuning keemasan dan ulasnya tidak sebesar J32. Saya sebenarnya berminat untuk menanam nangka, oleh itu saya perlukan kepastian..

    ReplyDelete
  11. Klon untuk eksport dan lokal...Tanamlah J33( Tekam Yellow)...isi kunung emas, manis n pejal

    ReplyDelete
  12. salam saudara azmi. di kampung saya ada menanam 5 pokok nangka mastura setiap rumah ( ada lebih kurang 60 buah rumah). dah berusia 4 tahun dan dah berbuah dah. cuma tiada pemasaran.
    berminat juga untuk baja cecair.

    email saya qamein@yahoo.com.sg

    hidayat

    ReplyDelete
  13. Walaikum Salam Hidayat.....Mastura kalu rajin buat hirisan halus jual dalam plastik..ada pasaran.....Kalu Jual borong Mastura ...kurang laku...Setakat 1 pokok satu rumah.....buat makan isi rumah ok dah tue.....$ Thaun lebat dha tue buahnya......Drai mana nie?/

    ReplyDelete
  14. Saudara Azmi

    ye ke? baru ingat nak cari peraih/ pemborong? terima kasih untuk info saudara. saya dari perak. baja tu ade kat open market ke?

    hidayat

    ReplyDelete
  15. Buah Mastura juga boleh dimaniskan dengan menggunakan baja yang mengandungu Phosphate tinggi seperti MOP( RM90 utk 50kg)...selamat mencuba

    ReplyDelete
  16. Kalu berminat membeli Baja FTi7 tu boleh menghubungi saya terus.....setelah mencuba baja ...ianya snagat berkesan untuk mengatasi masalah karat isi nangka...Dengan Izin Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam en azmi...sy wan dari kl.rasenye berminat nak ceburi penanaman nangka madu mastura nih.bagaimane caranye,adakah sesuai dgn semua jenis tanah,modal permulaan mcm mane dan cara penjagaan mcm mane?

      Delete
    2. Salam kalu nak jual borong tanam lah nangka Klon J33...senang untuk dipasarkan..Klon lain ada maslaah pasaran.....berminat detail cll jer 0179918699

      Delete
  17. Salam tuan..nak tanya..skarang ni saya kena handle 1 projek nangka ni di Sik,Kedah..memang bukan bidang saya ni...dh tanam lebih kurang 1500 pokok..pokok dh setahun setengah dh..semak sikit..orang lama ade tanam nenas & pisang antara jarak pkok nangka..dari segi racun dan baja..berapa kerap setahun kena racun bg kawasan semak dgn mcm ni?baja pulak mcmmana?ladang ni bru boh baja NPK je...baja lain2 blom lg..putik dh mula kluar..minta tolong tuan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Call saya Zakwan.....panjang ceritanya tu......guna baja NPK unuk buah dah.....campur organik....guna racun Kopi O atau basta..jgn guna racun serap....mati pokok....ada blog.......boleh lawat....30 sept sy g P Buntar....

      Call 0179918699

      Delete